Германия мисли да ограничи добива на соларна енергия

Идеята да се ограничават новите соларни инсталации до 3,5-5 мегавата (MW) на година има смисъл, смята Франк Азбек, член на борда на BSW, най-голямата немска браншова асоциация на соларните фирми. Според него обаче подобна мярка щеше да сработи по-добре през 2011 г., ако немският пазар не бе наводнен от китайски модули, продавани на дъмпингови цени към края на годината.

В момента слънчевата енергия представлява около 3% от енергийния микс на Германия

В момента немските соларни фирми са в процес на преговаряне на мерките за регулиране на пазара на соларна енергия. Новите инсталации в страната достигнаха рекордните 7,5 гигавата през 2011, което наля вода във воденицата на защитниците на идеята за рязко намаляване на субсидиите за соларна енергия.

Азбек, който е и шеф на № 2 сред немските соларни компании SolarWorld, предлага по-скоро да се променят преференциалните тарифи за изкупуване на слънчева енергия, като се намалят на няколко малки стъпки в период от няколко години. Друг вариант би бил да се плащат по-високи тарифи за слънчева енергия в северната част на Германия, където слънчевото греене е по-слабо, и по-ниски в южната, по-слънчева част на Германия.

В момента слънчевата енергия представлява около 3% от енергийния микс на Германия, но почти половината от общо 17,1-те милиарда евро, платени от потребителите за възобновяема енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*