Слънчевите клетки – нов живот за Kodak?

Може би това е „висока топка“. Но Kodak, която официално започна процедура по банкрут, смята, че може би има къде да приложи своята уникална експертиза в производството на фотографски филми: производство на слънчеви клетки.

Kodak определено страдаше много от това, че цифровите камери станаха хит и пратиха в историята фотоапаратите с филм. Въпреки че компанията се опита да произвежда и продава цифрови фотоапарати, скоро стана ясно, че не може да навакса пропуснатото, защото усети посоката на вятъра твърде късно, и не може да се конкурира с други компании, които по-рано надушиха вярната посока и бързо натрупаха техническата компетентност в областта на електрониката и цифровите камери.

Истинското предимство на Kodak винаги е било нейната компетентност в областта на химията и правенето на филми. Това знание внезапно се оказа обект на много по-малко търсене, тъй като потребителите преминаха към цифровата фотография. Това принуди фирмата да затвори повечето от цеховете си за производство на филми.

Но може би Kodak е на път да преоткрие себе си? Компанията се опитва да преосмисли съществуването си. Тя планира да приложи своя опит в правенето на филми за… производството на гъвкави слънчеви клетки. Някои компании вече правят гъвкави слънчеви клетки, но все още не им е потръгнало, отчасти защото технологията все още не е много ефективна. Но и това се променя.

Ето, че Kodak вече работи с Natcore Technologies за производството на гъвкави слънчеви клетки, изработени от нанотръбички, които имат потенциала да бъдат толкова ефективни, колкото конвенционалните силициеви соларни клетки, които доминират на пазара сега. Тяхното производство обаче може да струва двойно по-малко. Така е, защото те могат да бъдат произвеждани на съществуващото оборудване за филмовото производство в Kodak.

Това ще бъде голямо предизвикателство, без съмнение. Цените са ниски поради свръхпредлагане на соларни панели. Банките не са склонни да кредитират производството на слънчеви инсталации, които използват нови технологии. Трудно е и да се гарантира, че гъвкавите тънкослойни клетки ще имат живот толкова дълъг, колкото е този на конвенционалните такива. Koday ще се изправи и пред конкуренция от страна на иновативни соларни фирми, които продават гъвкави соларни покривни керемиди.

И все пак, може би основната техническа компетентност на Kodak може да й помогне да стане конкурентна отново и да заживее нов живот?

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*