Старите батерии от електромобили: с един куршум – два заека

Започващият възход на новото поколение коли – електрическите автомобили – накара мнозина еколози да поставят под въпрос благоприятния ефект на тези возила върху околната среда. Една от основните причини е проблемът с батериите: какво ще стане с огромните акумулаторни системи на тези коли след изтичането на срока им на годност?

Употребените батерии от електромобили могат да намерят място в мащабни системи за съхранение на електроенергия за битови нужди

Две събития от миналата седмица обаче показаха, че този проблем на настоящия ден може да се окаже решението на два други проблема – Nissan обяви партньорството си с ABB, а производителят Coda оповести старта на няколко свои пилотни проекта. И в двата случая става дума употребените батерии от електромобили да намерят място в мащабни системи за съхранение на електроенергия за битови нужди.

От една страна това решава въпроса какво да се прави с с употребените батерии на електромобилите, когато те бъдат заменени с нови. Очаква се животът на тези батерии да трае около десет години и при замяната им с нови да е запазен около 70% от капацитета им за презареждане и съхранение. Естествено, че след десет години – и като се има предвид броят на автомобилите, които вероятно ще бъдат в движение дотогава – този отпадък би бил колосален проблем за околната среда. Но обединени в едно и свързани помежду си, те биха могли да бъдат кумулативен източник на незабавно достъпно електричество, което да се окаже в помощ на електропреносните системи.

От друга страна електроенергията, която те биха могли да съхранят, може да бъде от слънцето и вятъра и от други променливи, възобновяеми енергийни източници. Това ще позволи по-мащабно използване на енергията от възобновяеми източници сред всички потребители на електроенергия. Подобно предимство е важно, защото именно променливият характер на ВЕИ е тяхна основна слабост и пречка пред по-масовото им навлизане на пазара.

1 коментар

  1. Звучи доста обещаващ. А какво ще ги правят същите тези батерии, когато възможността им да съхраняват електричество падне под критичния минимум? Ще трябва да се рециклират.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*