Широколентов смарт-грид до дома става реалност в Канада

Макар да не е сред най-популярните играчи на смарт-грид арената, канадската фирма Energate е направила същински хеттрик в областта на интелигентните електропреносни мрежи: тя стартира комерсиално – а не пилотно! – внедряване на система за смарт-грид мрежа с интелигентно гъвкаво реагиране на търсенето.

Energate се цели в пазар с повече от 4 милиона клиенти на електроенергия

В петък компанията от Отава обяви, че вече работи по внедряването на системата в провинция Онтарио в Канада, стартирайки с град Питърбъро (население 74 898 души).

Това, което е уникално в проекта, е че няма да се използват никакви радио-мрежи, смарт-еллектромери, пейджъри и прочее уреди. Вместо това Energate ще използва съществуващите в домовете на хората широколентови интернет връзки. Е, това е първият масов проект от този вид.

Заедно с партньорски фирми Energate ще предоставя на потребителите устройства като смарт термостати, ключове за контрол на натоварването за водни нагреватели и басейнови помпи, както и дисплеи за дома, на които хората да могат да проследяват употребата на енергия в реално време. Фирмата предоставя на хората и всичкия необходим софтуер за въвеждането на системата. В съчетание с това потребителите ще преминат и към гъвкава схема за тарифиране, при която ще получават определени отстъпки и финансови стимули в зависимост от това колко разумно употребяват електроенергията. По-конкретно, те ще плащат по-висока цена за електричество в пиковите часове и ще се радват на значителни намаления за използването на тока в слаб натоварените зони – нощем и през уикендите.

Energate се цели в пазар с повече от 4 милиона клиенти в провинцията, в която се разгръща проектът. „Програмата в Онтарио представлява интеграцията на набор от концепции в индустрията, като например директния контрол на натоварването, ценобразуване според времето и ангажираност на потребителите,“ казва главният изпълнителен директор Нираж Бхаргави.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*