Цените на поликристалните панели с рекорден спад за 2011

Цените на фотоволтаичните панели от поликристален силиций са спаднали до рекордно ниски нива през 2011 г. Те ще станат още по-ниски, достигайки средни нива от около 70 цента на ват през 2012 г.

Ниските цени на силиция през 2012 г. вероятно ще доведат до още по-ниски цени на крайните модули

Данните са от наскоро публикуван доклад на GTM Research, в който анализаторската фирма разглежда „епичния“ спад на цените през 2011 г., ефектите от по-голямото предлагане на PV системи и бъдещето на пазара.

През 2011 г. соларната индустрия бе свидетел на свръхпредлагане в глобален мащаб. Това доведе до спад на PV цените до рекордно ниски нива. Цените на панелите от поликристален силиций са спаднали от $1,80 на ват в началото на 2011 г. до $0,90 на ват в края на годината.

Силицият с висока чистота (поликристален силиций), основната суровини за полисилициевите модули, е имала минимална роля в този ценови срив, тъй като над 80% от поликристалния силиций се продава чрез дългосрочни договори и ценообразуването при тези договори се е променило съвсем слабо през 2011 г. Въпреки това, свръхпредлагането на пазара е свалило драстично цената на базовата суровина – до под 30 долара за килограм през декември, което представлява повече от 60% спад спрямо началото на годината.

Ниските цени на силиция през 2012 г. вероятно ще доведат до още по-ниски цени на крайните модули. Анализаторите прогнозират, че може да се достигне до цени от под $0,70 на ват.

През голяма част от миналото десетилетие производството на полисилициеви панели беше въпрос на олигопол, припомнят анализаторите. Растежът в търсенето на пазара на слънчева енергия позволи на утвърдилите се на пазара играчи да постигат шеметни маржове на печалба – такива от порядъка на 40% след облагане с данъци и такси. През 2008 г. недостигът на полисилиций вдигна цените до скандално високи нива. Маржовете на печалба достигнаха до 70 процента. Това примами много нови играчи – фирми, желаещи да се впуснат в изграждането на производствени мощности. Именно „наводняването“ с нови играчи и респективно множеството нови инсталации оказаха своето влияние през 2011 г., като дисбалансът между търсене и предлагане свали цените до рекордно ниски нива, в някои случаи дори по-ниски от производствените разходи на много производители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*