Още една интересна ВЕИ формула: малки турбини и удобен софтуер

В търсене на най-добрата формула за завладяване на пазара различните компании за зелена енергия предлагат какви ли не необичайни решения за разгръщане на ВЕИ бизнеса. Ето, че щатската фирма Urban Green Energy е измислила още една интересна комбинация: малки вятърни турбини за домашен монтаж в съчетание с удобен софтуер за клиента.

Първата асоциация, която човек прави, когато стане дума за вятърна енергия, обичайно е картината на полета или хълмове, осеяни с огромни бели „перки“ – високи цилиндрични кули с по три гигантски витла. Urban Green Energy обаче показва нещо друго – тя предлага три размера вертикални, асиметрични вятърни турбини, които могат да се инсталират в дома или върху офис-сграда. Моделите им са с капацитет 600W, 1kW и 4 kW.

Странният дизайн е на пръв поглед шокиращ, но според фирмата, това е нарочен ефект: посоката на ветровете постоянно се променя, но с такава конструкция неговата сила може да бъде уловена отлично при всички посоки. Голямо предимство на този дизайн е и фактът, че тези вертикални турбини работят при много по-ниски скорости, съответно вдигат по-малко шум, имат по-малко структурни вибрации и представляват по-малка заплаха за пернатите обитатели, които пърхат наоколо.

Но това, което е най-хубаво в случая, е софтуерът. По време на изложението CES, където Urban Green Energy бе единствената представяща се зелена компания, бе показано приложението ViewUGE за мониторинг на системата от турбини. С тази програма притежателите на подобни турбини могат да следят колко енергия произвежда тяхната инсталация и как това се отразява върху околната среда. При това могат да осъществяват този мониторинг дистанционно, където и да се намират, стига да имат уеб-връзка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*