Toyota намери начин да избегне използването на редки земни елементи

Японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp е разработил метод за производство на хибридни и електрически превозни средства без използване на скъпите редки земни метали. Това е област, в която Китай е почти монополист. Новината съобщи Ройтерс, позовавайки се на японското издание Киодо нюз.

Търсенето на редки метали ще нараства с навлизане на еко автомобилите

Toyota, най-големият производител в света на икономични хибридни автомобили като Prius, би могла да изкара технологията на пазара само след две години, ако цената на редките земни елементи не падне, пише Киодо, цитирайки осведомен източник.

Говорител на Toyota заяви, че компанията продължава да търси нови начини да се намали използването на редки земни метали при производството на еко-автомобилите. Фирмата не е определила времева рамка за комерсиализирането на новата технология.

Редките земни метали, такива като неодим и диспрозий, се използват в изработката на мощни магнити за двигателите на електрическите и хибридните автомобили, както и в производството на вятърноенергийни системи. Очаква се търсенето на такива елементи да нараства все повече с налагането на екологичните автомобили на пазара и популяризирането на системите за зелена енергия.

Китай произвежда повече от 95% от редките земни метали в света. Усилията на голямата държава да ограничи износа си – заради изчерпване на ресурсите и влошаване на околната среда – отдавна тревожат търговските партньори на страната. Това се оказа и фактор за допълнителното поскъпване на въпросните суровини.

Япония пък е изворът на една трета от глобалното търсене на редки земни елементи. Страната се стреми да намали потреблението, осигурявайки субсидии за рециклиране на тези метали и инвестирайки в нови начини за ограничаване на използването им.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*