Спасителни екипи се готвят да изпомпват горивото от Коста Конкордия

Спасителни екипи започнаха подготовка за изпомпване на хилядите тонове гориво от останките на потъналия кораб Коста Конкордия, докато продължава издирването на телата на изчезналите пасажери 11 дни след като гигантският италиански круиз-лайнер се удари в скала край бреговете на Тоскана и потъна.

Холандската спасителна компания SMIT докара шлеп, превозващ оборудване за изтегляне на горивото. Същевременно водолази продължават работата по инсталиране на външни резервоари, които ще бъдат използвани за прибиране на над 2300 тона дизелово гориво, което трябва да бъде изпомпано от лайнера.

„Докато тече тази операция продължават и спасителните операции“, каза говорителят на противопожарните служби Клаудио Шиавачи.

Властите в страната са все по-разтревожени заради заплахата от разлив на петрол в морския резерват, където стана катастрофата. Работата по отстраняване на горивото и маслото обаче бяха забавени заради търсенето на оцелели и тела на загинали.

Подготовката за старт на изпомпването се очаква да отнеме няколко дни и действителната работа по източването на горивото от 17те резервоара на гигантския лайнер ще отнеме още 28 дни. Ръководителят на службата за гражданска защита на Италия Франко Габриели каза, че изпомпването вероятно ще започне най-рано в събота.

Местните власти отрекоха твърденията, че горивото на кораба е започнало да изтича. Те посочиха, че оборудването за мониторинг не е показало значително замърсяване от останките на кораба. Във водата се носи тънък филм от гориво, но той не представлява сериозна заплаха, смятат те.

Малко по-рано днес ЮНЕСКО излезе със становище, според което италианското правителство би трябвало да държи круизни кораби като Коста Конкордия далеч от своите брегове, за да защити някои от най-красивите места в света като Венеция и нейната лагуна.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*