По-слабото слънце няма да спре глобалното затопляне

По-слабото слънце през следващите 90 години няма да спре или да забави осезаемо глобалното затопляне, предизвикано от парниковите газове, предаде Ройтерс въз основа на ново проучване.

Изследването, проведено от Британската метеорологична служба и Университета в Рединг, е установило, че капацитетът на Слънцето ще намалее до 2100 г., но това ще доведе до спад на глобалните температури едва с 0,08 градуса по Целзий.

Учените от няколко години предупреждават, че по-екстремните атмосферни условия по целия свят през този век се дължат на загряването на климата на Земята. Те добавят, че с продължаващото увеличаване на температурата на планетата можем да очакваме и още по-свирепи климатични условия и катаклизми.

Предвижданията се, че светът ще се затопли с над 2 градуса по Целзий през този век. Това се дължи на увеличението на емисиите на парникови газове. За съжаление сегашните глобални усилия за намаляване на въглеродния двуокис и другите парникови газове в атмосферата не са достатъчни за спиране на глобалното затопляне.

„Настоящото изследване показва, че най-вероятно промените в слънчевата активност няма да имат голямо влияние върху глобалните температури и няма да направят много за забавяне на затоплянето, което очакваме заради парниковите газове“, заяви Гарет Джоунс, изследовател в областта на изменението на климата в Met Office.

Според същото изследване ако слънчевата активност спадне под прага, достигнат в периода 1645-1715 г. – наречен Маундеров минимум – а това е най-силният регистриран досега спад на слънчевата активност, то глобалната температура на планетата ни ще спадне с 0,13 градуса по Целзий. Шансът да се достигне такъв минимум обаче е малка. Вероятността активността на слънцето да спадне под Маундеровия минимум е около 8 процента, казват учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*