Хакери за чист уеб се занимават с енергийни данни

Въоръжени с много данни, API интерфейси, пица и бира, група от софтуерни разработчици този уикенд демонстрира силата на информационните технологии в помощ на околната среда.

„Хак-маратон за чист уеб“ привлече около 100 разработчици в Ню Йорк Сити, желаещи да покажат „хакове“ и разнообразни приложения, създадени за опазване на околната среда. Панелът от съдии включваше главния ИТ директор на Ню Йорк и главния технологичен директор на САЩ.

Уеб-базирани и мобилни приложения, разработени от 15 отбора – включително един от Колумбийския университет – обхванаха най-различни еко-дейности като се започне от оптимизиране на соларни бизнес модели и се стигне до определяне на общинската сграда, която най-много се нуждае от подобрение на енергийната ефективност.

Идеята на състезанието е да се използват съществуващите информационни технологии за ускоряване на навлизането на чистите технологии и за прилагане на ресурсо-ефективни бизнес модели, казва рисковият капиталист Сунил Пол, който помага за популяризиране на конкурса.

Победител в надпреварата се оказа приложение, наречено Econofy, което помага на онлайн купувачите да намерят уредите с най-висока енергийна ефективност. Уеб-базираното приложение извлича данни за EnergyStar рейтингите на уредите и за конкретни популярни продукти в Amazon. На тази база приложението показва на потребителите колко ще спестят от закупуването на по-ефективен модел и каква ще е покупната цена. С този процес разработчиците се надяват да провокират по-голяма конкуренция сред производителите от гледна точка на създаването на енергийно ефективни климатици, хладилници, телевизори и други подобни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*