Коркова мишка генерира енергия при всеки клик

Устройството е направено от 100% рециклирани пластмасови компоненти и биоразградим корк
Устройството е направено от 100% рециклирани пластмасови компоненти и биоразградим корк

Безжичните компютърни мишки имат един проблем: повечето от тях разчитат на батерии за еднократна употреба, които след време стават електронни отпадъци. Мишка от корк може да промени това – тя използва кинетичната енергия от движенията на китката, за да произвежда енергия и да се самозахранва.

Изобретението на Адел Петерс е един от 18-те финалисти в състезанието за дизайн „Greener Gadgets Design Competition“. Мишката е направена от 100% рециклирани пластмасови компоненти и рециклиран и биоразградим корк.

Тази „зелена“ мишка използва пиезоелектрични елементи, за да генерира енергия всеки път, когато кликнете с нея или я преместите по бюрото. Дори скролирането ще осигури няколко вата.

Подобна технология не е новост. Виждали сме много часовници, които оползотворяват кинетичната енергия. След като функцията на компютърната мишка е свързана с движение, защо да не бъде „впрегната“ за нещо полезно изразходваната енергия?

Адел Петерс е проектирал устройството и с мисъл то да бъде устойчиво – нещо, което все повече се изисква от индустриалния дизайн. В неговия план са заложени идеи за регионални доставки на компоненти и сглобяване на мишката, обратно приемане и рециклиране.

1 коментар

  1. Навярно ще е много приятна на допир с тази коркова повърхност, но дали няма да се скапва бързо заради влагата от допира с ръката, все пак дланите често са влажни….

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*