Ford прави авто-интериор от влакната на тропическо растение

Стремежът на автомобилните производители да повишават ефективността и устойчивостта на колите ражда какви ли не идеи, но ето, че все по-често тези усилия са насочени към интериора.

Ford обяви, че бъдещият й SUV Escape ще бъде създаден така, че интериорната част на вратите му ще е изработена от Кенаф – цъфтящо тропическо растение. Компанията е преценила, че използването на материали на растителна основа ще й спести над 130 000 килограма смоли на маслена основа през тази година година.

Чрез използването на влакната на тропическото растение ще се постигне и 25% намаляване на теглото на вратите, което никак не е малко. Олекотяването ще помогне за подобряване на горивната ефективност.

Растението Kenaf развива високи, дълги стъбла, подобно на бамбук. Влакната могат да бъдат обработени и превърнати в различни материали, като например въжета или хартия.

Ford използва различни видове материали за изработката на различни компоненти от колите си, включително гарнитури, уплътнители и покривала за седалките, изработени от рециклирана пластмаса. Това е част от усилията на авто-производителя за постигане на по-голяма устойчивост. Компанията заяви, че 85% от компонентите в бъдещия Escape тази пролет ще бъдат годни за рециклиране.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*