Британците ще разпознават еко-енергията чрез зелени етикети

Жителите на Острова скоро ще могат да разчитат на схема за сертифициране и етикиране на електроенергията, произведена чрез зелени технологии, предаде Ройтерс. Това ще помогне на потребителите – домакинствата и малкия бизнес – да избират тарифи, насърчаващи доставчиците да правят повече за намаляването на вредните емисии, отколкото е необходимо по законово задължение.

Британският енергиен регулатор Ofgem обяви, че доставчиците на зелена енергия трябва да докажат чрез независим външен наблюдател – панел от специалисти, че извършват допълнителна дейност за по-активното използване на възобновяеми източници и намаляване на вредните емисии.

В момента само два процента от британците купуват зелена енергия. „Надяваме се, че един достатъчно доверен „етикет“ ще убеди голяма част от тях да започнат да го правят,“ казва Солитер Таунсенд, водещ експерт по възобновяема енергия и председател на панела наблюдатели.

Самият панел оценява тарифите на седем участника в схемата, сред които British Gas, E.ON, EDF Energy, RWE npower, Scottishpower, Scottish and Southern Energy и Good Energy. „Надяваме се, че новите насоки и новата схема за сертификация ще започнат да дават по потребителите повече сигурност, че избирайки зеления етикет, наистина допринасят за околната среда“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*