Калифорния налага енергийно ефективните зарядни устройства

В Калифорния много се говори за вампири, но това няма нищо общо с бледоликите кръвопийци от филмите: става дума за зарядните устройства, които остават включени в електрическата мрежа след употреба и бавно и неусетно изцеждат тока от електроцентралите. А потребителите си плащат за това.

Калифорнийската комисия по енергетиката е решила да сложи край на това безобразие. Тя разработи първия стандарт за енергийна ефективност за зарядни устройства. Новата регулация ще влезе в сила през февруари 2013 г. Производителите на зарядни за мобилни телефони, лаптопи, електрически четки за зъби и т.н. ще трябва да се съобразят с новия стандарт веднага, а производителите на индустриални зарядни устройства – през 2014 г.

В красивия щат има около 170 милиона зарядни устройства, които сериозно лапат ток Те консумират 8000 гигаватчаса електроенергия всяка година. Лошото е, че хабят енергия дори когато батерията е напълно заредена, а зарядното устройство все още е включено, а също и когато батерията е изключена от устройството, но то самото все още е включено в контакта.

Според калифорнийския енергиен регулатор, след като стандартът бъде наложен, по-ефективните зарядни устройства ще спестяват около 2200 GWh всяка година. Това е достатъчно за 350 000 домакинства. Още по-хубавото е, че ще се спестят общо 300 милиона долара – във вид на намаляване на сметките за тока – и на природата ще се спестят 1 милион тона въглеродните емисии.

Както и друг път се е случвало, иновациите и ефективността са в сблъсък, когато става дума за първоначалната цена на продукта. Но според комисията икономията на енергия ще компенсира това. Енергийно ефективното зарядно може да струва малко по-скъпо, но в дългосрочен план сумата „в повече“ се възвръща многократно.

Струва си да се отбележи и, че Калифорния проправя път при стандартите за енергийна ефективност в САЩ. Не за първи път щатът определя свои собствени правила, без да чака благоволението на федералните регулатори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*