Анализатори: ВЕИ сделките са достигнали връх през 2011 г.

През 2011 г. сделките в областта на възобновяемата енергия сделки в глобален мащаб са отбелязали 40% ръст в парично изражение. Тяхната стойност е достигнала 53,5 млрд. долара. Само година по-рано стойността им е била 38,2 милиарда щатски долара.

Сделките в сферата на слънчевата и вятърната енергия и енергийната ефективност са надминали тези в сектора на водноелектрическата енергия. Това сочи нов доклад, публикуван в понеделник.

Исторически погледнато хидроенергията доминира в сферата на сделките от областта на възобновяемите енергийни източници. Сега обаче сделки на стойност 1 млрд. долара в областта на вятърната и слънчева енергия, биомасата и енергийна ефективност имат числено превъзходство със 7 на 1, пише в доклада на Pricewaterhouse Coopers.

Пазарът на възобновяеми енергийни източници узрява, давайки ход на мощен процес на консолидация, както и на процес на преосмисляне на ролята на ядрената енергия след японската ядрена криза миналата година.

„Тенденцията е още по-забележителна като се има предвид несигурността на пазара и правителствените политики за възобновяемите енергийни източници. Ние вярваме, че потокът от сделки ще продължи да бъде значителен в средносрочен план“, коментира заяви Пол Нилесен, анализатор по възобновяемите енергийни източници в PwC.

Инвестициите в чиста енергия достигнаха рекордните $260 млрд. през 2011 г., което се дължеше главно на бума при соларните системи, според доклад на Bloomberg New Energy Finance. Въпреки това обаче енергията от възобновяеми източници ще представлява съвсем малък процент в общия енергиен микс, според BP.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*