Домашните любимци във Фукушима страдат от суровата зима

Кучета и котки, които са били изоставени в домовете около Фукушима след ядрената криза от миналата година, трябваше да понесат високата радиация и липсата на храна, но сега се налага да се справят и със суровите зимни условия в региона.

„Ако останат там, десетки от тях ще умират всеки ден. За разлика от добре хранените животни, които могат да се топлят благодарение на телесните си мазнини, гладните ще изпосталеят и ще умрат,“ казва Ясунори Хосо, който стопанисва приют за около 350 кучета и котки, спасени от 20-километровата зона на евакуация около авариралата ядрена централа.

Правителството позволи на групите за хуманно отношение към животните да навлязат в зоната на евакуация временно през декември, за да спасят оцелелите домашни любимци преди настъпването на тежките климатични условия през зимата, посочва Хосо. Но въпреки това в зоната са останали множество кучета и котки.

„Ако не можем да отидем, за да ги вземем, надявам се правителството да разреши поне да отидем да им оставим храна,“ казва екологът.

След земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото го цунами на 11 март м.г. над 150 000 души от Фукушима останаха без покрив и не могат да се завърнат в домовете си, защото живеят в забранената за достъп зона.

Докато японските власти се бореха за овладяване на ядрената авария и спасяването на хората от зоната на електроцентралата, Хосо се опитваше да спаси колкото се може повече кучета и котки от засегнатия район. Той също така отглежда множество любимци, принадлежащи на хора, настанени в приюти и други временни жилища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*