Екстремните жеги могат да съсипят добива на пшеница

Изключително високата температура може да накара пшеничените култури да остаряват по-бързо и в резултат на това да намелят добивите. Това показва ново американско проучване.

Проблемът е двояк – от една страна е заплахата добивите да спаднат, а от друга страна факт е постоянно увеличаващото се население на планетата, което трябва да се изхранва.

Учени и фермери отдавна знаят, че екстремните жеги могат да навредят на някои култури. Новото проучване на Станфордския университет обаче разкрива какви са щетите чрез проследяване на степента на стареене на пшеницата.

В зависимост от датата на засяване на зърното загубите от бързото стареене на пшеницата могат да достигнат до 20%, са установили учените в изследването, публикувано в списание „Nature Climate Change“.

В продължение на девет години водещият автор Дейвид Лобел и колегите му изследвали сателитните измервания на пшеничената реколта в северна Индия, отглеждана при над 34 градуса Целзий. Те открили значително ускоряване на стареенето заради високите температури, водещо до намаляване на добива на зърно.

„Това, което е ново тук, е по-доброто разбиране на един конкретен механизъм, при който топлината предизвиква увреждане на добивите,“ казва Лобел. Според него сегашното проучване е потвърдило всички досегашни твърдения на учените относно вредата от жегите върху реколтата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*