Цената ще е двигател за използване на зелената енергия

Ценовите модели, които насърчават домакинствата да използват енергията по-ефективно, са най-добрият начин да помогнем на потребителите да поемат тази част от грижата за околната среда – това заяви един висш мениджър от General Electric Company.

Боб Гилиган, вицепрезидент в компанията, отговорен за дистрибуцията, смята, че развитието на елекроуреди, които настройват енергопотреблението си чрез сигнали от ютилити доставчика, ще бъдат ключова стъпка в постигането на горната цел.

Като потребители ние всички говорим със сърцата си, всички се тревожим за околната среда, но в крайна сметка реагираме на пазара с джобовете си, – заяви Гилиган на конференция в Лондон. – Ако наистина искаме да променим поведението на потребителите, трябва да приложим ценови механизми, които окуражават промяната.“

Според Гилиган, инвестициите в интелигентна инфраструктура за електроразпределение е много важна за бъдещото устойчиво развитие.

Миналата година британското правителство обяви, че умни електромери, които предлагат информация в реално време за това колко и как потребителите използват енергията в дома си, ще бъдат инсталирани във всички британски домове до 2020 г. Умните електромери се разглеждат като първа стъпка към създаването на т. нар. смарт грид, позволяващ на потребителите да настройват енергийната консумация така, че да използват по-евтин ток в по-ненатоварено време и да намалят консумацията в пиковите моменти.

1 коментар

  1. Много е вярно…смятам, че в днешно време финансовите възможности са много лкючов фактор за това…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*