E-отпадъци се превръщат в шантави мебели

Казват, че боклукът на едного е съкровище за другиго. Това със сигурност е случаят с чилийския художник Родриго Алонсо.

Алонсо е мозъкът, който стои зад шантавите столове на снимката по-горе. Те са направени от части от стари технологии, дарени от чилийската фирма за рециклиране Recycla.

Ексцентричният графичен дизайнер създава мебелите от епоксидна смола, която се изсипва в предварително подготвена форма заедно с електронните отпадъци. Краката са изработени от лят алуминий. Алонсо произвежда столовете в ограничени бройки, но приема и специални поръчки. Тъй като няма еднакви набори от електронни отпадъци, то всеки стол е уникален и оригинален. Освен това към смолата може да бъде добавен цвят.

За Алонсо проектът е нещо повече от изработване на мебели или създаване на произведение на изкуството. Столовете, които се наричат „N+ew“ (No More Electronic Waste), ни призовават да рециклираме електронните отпадъци. Въпреки, че компаниите за потребителска електроника бавно започват да осъзнават нуждата да се грижат за околната среда и да въвеждат програми за рециклиране, количеството електронни отпадъци все още расте и се очаква да се увеличава експоненциално до 2020 г., особено в развиващите се страни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*