Ентусиасти се борят да защитят „Амазонката на Европа“

Протестите започнаха в центъра на Загреб
Протестите започнаха в центъра на Загреб

Ако Хърватия иска да стане член на ЕС, трябва да се съобразява с правото на ЕС и да защитава своите уникални природни ценности

Дълга синя лента, развявана от шестима мъже с униформи насред централния площад в Загреб, отбеляза началото на кампанията на WWF „Riverwatch“ („Речен наблюдател“). Тя има за цел да се спре унищожаването на уникални природни басейни – реките Дунав, Драва и Мура. Наричат ги още „Амазонката на Европа“. Трите реки са под заплаха заради изкопни дейности, както и добив на чакъл и пясък. Тези работи представляват сериозна заплаха за уникалните влажни зони около реките и най-големите в Европа и най-добре запазени заливни гори.

„Речните наблюдатели“ са доброволци, които – на кану и пеша – ще патрулират из общо 470 км реки през следващите две години, а може и повече. „Riverwatchers“ ще държат под око не само хърватските участъци на реките, но също така и унгарските и сръбските брегове, тъй като реките са естествени граници между трите страни.

„Ако открием нещо нередно, ще информира правителството на Хърватия, както и Европейската комисия, която държи да знае, ако са налице дейности, които не са в съответствие със законодателството на ЕС“, заяви Тибор Микушка от партньорската организация „Хърватското общество за защита на за птиците и природата“, координатор на кампанията „Riverwatch“.

„За първи път в Хърватия и въобще в Източна Европа една мрежа от хора, които са загрижени за реките, предприема действия“, каза Арно Моол, сладководен експерт във WWF International. По думите му, за да бъдат защитени реките ни, от ключово значение е ситуацията да се наблюдава на място, при това редовно, и да се предприемат действия, когато е необходимо.

Опустошителните действия по трите реки могат сериозно да навредят на самите водни басейни и на техните обитатели. Те са дом на най-гъстата популация в Европа на гнездящите двойки на белоопашат орел, както и на застрашени видове като малката рибарка, черния щъркел и есетрата. Регионът е важен и за над 250 000 прелетни водоплаващи птици всяка година.

През декември 2011 г. Хърватия подписа договор за присъединяване към ЕС, за да стане член на ЕС през 2013 г. Това задължава страната да се съобразява с правото на ЕС и да защитава своите уникални природни реки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*