Нов микросървър консумира 50% по-малко енергия

Младата американска фирма SeaMicro разработи сървър, базиран на процесорите Intel Xeon, със забележително ниска консумация на енергия.

Моделът SM 10 000-XE е сървър, за който фирмата твърди, че е най-енергийно-ефективният Xeon сървър, съграден някога. Той консумира наполовина по-малко енергия в сравнение с аналогични сървъри със същия изчислителен капацитет. Освен това заема 1/3 от пространството, което те заемат, и има честотна лента дванадесет пъти по-голяма от тях.

Фирмата е една от малкото компании, които предприемат радикален подход към проектирането на сървъри с помощта на масиви от по-малко мощни процесори. Тя беше първата фирма, която направи сървър, базиран на Atom процесор – традиционно използван в нетбуците. Конкурент й се явява Calxera, която изгражда енергийно ефективни сървъри на базара на ARM чипа, който обикновено се използва в мобилните телефони.

Тези „микросървъри“ са много ефективни при паралелната обработка на множество прости задачи, което ги прави много подходящи за „ескалиращи“ сървърни задачи като например обслужването на уеб-страници. Mozilla например използва Atom-базирани сървъри на SeaMicro за бързо изтегляне файловете на потребителите.

Някои задачи обаче изискват по-сложни методи на обработка и за тях не си струва да се използва Atom-базиран сървър. С този, който е с Xeon процесори, могат отлично да работят приложения на Java или PHP или пък бази данни като MongoDB, предпочитани от уеб компаниите, казва главният изпълнителен директор на компанията Андрю Фелдман. По думите му, Atom по-нов в сферата на сървърите и по-бавно се възприема, но Xeon е „класика“ в сферата и фирмите най-много го използват.

Фирмата е разработила нискоенергийна архитектура чрез „оглозгване“ сървъра и свеждането му до най-базовите компоненти. Използва се собствен модел чип, който се занимава с всички комуникации между процесора и другите компоненти на сървъра.

Например, вместо да се прикачва мрежова карта към всеки процесор, въпросният чип може да включи Ethernet връзките само тогава, когато са наистина потребни. Чрез консолидиране на функциите, включително мрежовите комуникации и достъпа до дисковете, SeaMicro елиминира компоненти, които източват енергията „като вампири“, обяснява Фелдман.

В резултат на редизайна се използва и много по-малка дънна платка – такава с размер на визитна картичка – и по-добра ефективност. Тъй като това е x86 процесор, Windows приложенията могат да работят на него спокойно.

Сървърът е базиран на 64 четириядрени процесора Sandy Bridge Xeon, с до 32 гигабайта памет, както и до 2 терабайта място за съхранение. Всяко ядро може да осигури 2,5 гигабита честотната лента. Средната консумация на енергия за система с 10 рака е 3,5 киловата.

До 2016 г. около десет процента от сървърния пазар ще принадлежи на микросървърите, прогнозира Intel. Нискоенергийните системи са особено важни за Web-ориентираните центрове за данни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*