Петролният бизнес не вижда заплаха у електрическата кола

Най-големите петролни компании в света са изчислили, че малцина от днешните шофьори ще доживеят времето, когато електрическите автомобили ще са повече от бензиновите и дизеловите модели.

Докато политици и зелени лобистки групи настояват, че бъдещето на транспорта е електрическо, през последните два месеца BP и Exxon публикуваха данни, които насочват вниманието към електрическите автомобили и според прогнозата, такива ще са само 4-5% от всички автомобили в световен мащаб след 20-30 години.

В същото време някои правителства очакват, че в рамките на посочения период електрическите коли ще достигнат 60% пазарен дял.

Прогнозите на петролните компании може да изглеждат егоистични, но ако те бъдат широко приети, биха могли да провокират промяна в политиката, която да предложи по-големи стимули за електрически автомобили и така да сложи край на нашата зависимост от петрола.

За разлика от по-оптимистичните прогнози от консултанти като McKinsey, предвещанието на петролните фирми е обезпечено с доста пари. От друга страна, и в двата случая не се взема под внимание вероятността да се постигне пробив в батерийните технологии, който може да даде на електрическия автомобил онова ключово предимство, което да го направи по-приемлив от този с двигателя с вътрешно горене.

В енергийната си прогноза за периода до 2030 г.BP предвижда, че електрическите превозни средства и хибридите ще представляват само 4% от автопарка по света. „Нефтът ще остане доминиращото гориво за транспорта и ние очакваме 87 на сто от горивата за транспорт през 2030 г. да бъдат все още нефтопродукти“, каза главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли. Останалата част ще дойде от биогоривата, природния газ и електричеството.

Exxon Mobil, най-голямата компания за нефт и газ в света, казва, че все още високата цена на електрическите превозни средства, доста по-дебела в сравнение с обикновените коли, няма да им позволи да станат по-масови поне до 2030 г. В своята прогноза за периода до 2040 г. компанията твърди, че електрическите превозни средства, включително хибриди и електрически превозни средства, които работят на природен газ, ще съставляват само 5 процента от автопарка в света през 2040 г.

Петър Возер, главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell, номер две в петролната индустрия, вижда малко по-розово бъдеще за електрически превозни средства. Той прогнозира, че те ще представляват 40% от световния автомобилен парк към 2050 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*