Спадът на цените на соларните модули – добре за климата, зле за фирмите

Цените на соларните панели в световен мащаб спадна много по-бързо, отколкото въобще някой е очаквал. Това се оказва добро за климата, но не толкова добро за бизнеса, пише в свой анализ тази седмица Ройтерс.

Спадът в цените на фотоволтаичните компоненти, резултат от икономиите от мащаба и жестоката конкуренция от страна на Китай, доведе дотам, че слънчевата енергия стана почти толкова евтина, колкото конвенционалните източници на електрическата мрежа. Така е поне в някои страни като например Германия.

Бумът в Германия – най-големия в света фотоволтаичен пазар с 24 000 мегавата инсталирана мощност – на свой ред доста допринесе за спадането на цените в световен мащаб. Така слънчевата енергия стана една по-жизнеспособна и достъпна алтернатива на изкопаемите горива в места като Индия и Близкия изток, Африка и Северна Америка.

Неочаквано бързият спад на цените в световен мащаб е добра новина за планетата, за опазването на околната среда, за постигането на енергийна независимост. Но от друга страна това се оказа мощен удатр върху бизнеса. Производители като Solyndra в САЩ и Solon в Германия не успяха да запазят темпото и в крайна сметка влязоха в процедури по несъстоятелност.

Смъртта на Solyndra, която имаше 535 милиона долара заеми от правителството на САЩ, често се цитира от скептиците като доказателство за опасностите, свързани с мощната подкрепа за индустрията във вид на разнообразни стимули. Критиците настояват, че субсидиите са чиста проба прахосване на обществените пари.

„От гледна точка на обществото позитивите са почти 100%. Спадът на цените – по-бързо отколкото някой е предполагал – е нещо абсолютно позитивно, настоява Джереми Рифкин, съветник на германското правителство и Европейския съюз относно изменението на климата и енергийната сигурност. Негов колега от САЩ пък смята, че това, кеото се случва в соларния сектор в момента е много подобно на това, кето се случи преди години в сферата на ИТ и комуникациите. В рамките на това „пресяване“ компаниите, които не могат да останат на ниво, заслужено ще „обърнато корема“, казват щатските икономисти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*