Китай готовa да защити политикaта си за редките метали

Страната се оплаква от прекомерно производство, изчерпване на резервите и заплаха за околната среда

Министерството на търговията на Китай обяви, че страната е готова да защити своята политика по отношение на редките земни метали пред Световната търговска организация. Анонсът дойде само дни след като СТО се произнесе против експортните ограничения за редките елементи.

Експертната група на СТО реши в понеделник, че Китай е нарушила правилата за търговия в световен мащаб чрез ограничаване на износа на суровини като боксит, кокс, магнезий, манган и цинк. Това доведе до завишени цени и местните китайски фирми получиха несправедливо конкурентно предимство.

Редките метали не бяха част от решението на СТО, но потребителите на решаващата група от 17 елемента, използвани при възобновяемите енергийни източници и във високотехнологичния сектор се надяват Китай да отмени и ограниченията върху тях. Това би довело до достъп до по–голям обем и постигане на по-ниски цени.

Група депутати в САЩ призова Съединените щати да използват решението на СТО, за да започнат ново дело, с което да принудят Китай да вдигне ограниченията за експорта на редки земни метали.

„Що се отнася до подобни действия на членовете на Световната търговска организация относно политиката на Китай за редките метали, ние сме готови да реагираме по всяко време в съответствие с правилата на СТО“, обяви Ли Ченгганг, ръководител на правния отдел на министерството. По думите му, политиката на страната относно редките метали разчита не толкова на търговски ограничения, колкото на наличните регулации относно местното производство и потребление.

Китай произвежда около 95% от редките земни елементи в света, но страната вече се оплаква от прекомерно производство, изчерпване на резервите и заплаха за околната среда. Според властите, страната е достигнала тавана на своя капацитет в производството на редките метали и – в съответствие с правилата на СТО – налага ограничения заради повишени цени на вътрешния пазар и затруднени операции на местните играчи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*