US режисьор арестуван в парламента заради филм за шистовия газ

Режисьор на документален филм, описващ производството на шистов газ и неговите опасности, е бил арестуван и изведен от американския Конгрес по време на изслушване в сряда. Събитието даде старт на обществен спор относно публичния достъп до информация.

Полицията „закопча“ Джош Фокс, директор на номинираната за Оскар лента „Gasland“, и го изведе от Конгреса, след като режисьорът отказа да спре снимките.

Според републиканците, Фокс не е имал разрешително да заснема заседанието, което иначе се излъчва на живо в интернет.

Изслушването бе фокусирано върху проектодоклад на Агенцията за защита на околната среда, който касае потенциално замърсяване на води в Уайоминг в резултат на хидравличен „фракинг“ – техника за пробиване на скалите, която бива щателно разглеждана в спорния документален филм на Фокс.

Американският представител Брад Милър, ръководител на подкомисията по науките, , възрази срещу решението за извеждането на Фокс. Той заяви, че републиканците също така са възпрепятствали достъпа на екип на ABC News за заснемане на заседанието, само защото на са поискали разрешително предварително.

„Става дума за правила за контрол на достъпа“, казва Милър, според когото на „всички деца на Бога“ следва да бъде разрешено да заснемат изслушването.

Според поддръжниците на шистовия газ, че филмът е изпълнен с неточности и нарушава „досието“ на безопасността на производството на шистов газ в САЩ.

Според конгресмена Морис Хинчи, демократите, които настояват за повече контрол над производството на шистов газ, арестуването на Фокс е „отвъд неприемливото“. „Това е крещяща цензура и срамно петно върху този конгрес,“ катeгоричен е Хичи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*