Apple притисната от кампания за „етичен” iPhone

Китайски работници в завод за сглобяване на продукти на Apple (снимка: SumOfUs)
Китайски работници в завод за сглобяване на продукти на Apple (снимка: SumOfUs)

Неправителствена организация стартира подписка за пускане на първия „етичен” iPhone. Инициаторите от SumOfUs атакуват трудните условия, при които работят азиатските асемблатори на продукти с марката Apple.

Движението SumOfUs иска от компанията да съдейства за подобряване на условията на труд на работниците в заводите на Foxconn, предаде TechNews.bg. Само за едно денонощие петицията са подписали над 35 хиляди потребители.

Според инициаторите, Apple може да повлияе на ръководството на Foxconn, като го застави да спазва трудовото законодателство. Миналата седмица Ню Йорк Таймс обвини Apple в безразличие към китайските работници. Шефът на компанията Тим Кук пък окачестви публикацията като обидна.

Ако Тим Кук наистина е обиден, защо не направи нещо за решаване на проблема? В качеството си на оперативен директор той създаде сега действащата верига за доставки на продуктите на Apple и трябва да поеме отговорността за нея, вместо да обвинява вестника, коментират от SumOfUs.

Продуктите на Apple са считани за едни от най-престижните и скъпи на ИТ пазара. Същевременно, хората, които ги произвеждат в Китай, работят при много тежки условия – до 12 часа дневно – и при ниско заплащане – средно 250 долара на месец в заводите на Foxconn. Тайванският производител, който наскоро построи завод и в Бразилия, нашумя с поредицата самоубийства на свои работници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*