Американци водят дело, за да спрат проект на Кристо

"Завеса над долината"

Американски еколози, ентусиасти и защитници на дивата природа са започнали съдебен процес, който има за цел да блокира най-новия проект на известния художник от български произход Кристо. Проектът предвижда полагането на ивици плат над дълъг участък от река Арканзас в щата Колорадо.

Щрихи на проекта "Над реката"

Противниците на проекта „Над реката“ на Кристо заведоха дело срещу американското Бюро за управление на земите в Денвър. Обвинението е, че агенцията е нарушила федералните закони и своите собствени политики, като е дала окончателно одобрение за проекта миналата есен.

Кристо е замислил опъне близо 9 километра „сребристи, полупрозрачни“ платнени панели – с малки прекъсвания – по протежение на реката Арканзас. Противниците, които искат да спрат проекта, твърдят в своето дело, че това ще означава пробиване на около 9000 дупки, за да могат да се окачат всичките 925 платнени панела. Това на свой ред ще повлияе неблагоприятно на дивата природа, ще предизвика обърквания в речния транспорт и ще провали почивката на хората, отишли да релаксират край реката.

Монтирането на крепежните болтове и всичката железария изисква едро сондажно оборудване, каквото обикновено се използва в минното дело и тежките строителни дейности. Вместо арт-проект, това в действителност повече прилича на добива на минерални ресурси, твърдят еколозите.

Говорителката на Бюрото за управление на земите Тина Браун каза, че агенцията е наясно с делото, заведено в Денвър от студенти от името на нестопанската организация „Парцали над река Арканзас“. Браун заяви, че Бюрото не коментира висящи съдебни спорове.

Самият Кристо не е ответник по делото. Но неговият адвокат Стив Кофин заяви, че проектът е преминал цялостен и подробен преглед от федералните служби по земите. „Уверени сме, че ще издържи на правния контрол“, заяви Кофин.

От особено значение за неправителствената организация е потенциалното въздействие върху стадо едророги овце, които са бозайник-емблема на Колорадо. „[Проектът] ще увеличи податливостта на едророгите овце на болести, ще разпръсне овцете далеч от основното им местообитание по поречието на река Арканзас и вероятно ще се увеличи процентът на смъртност при младите агнета“, твърди делото.

Проектът „Над реката“, който е в процес на разработка от повече от десетилетие, все още се нуждае от зелена светлина от страна на местните юрисдикции, преди строителството да започне. Плановете на Кристо предвиждат инсталацията да бъде открита през август 2014 г. и да стои в продължение на двуседмичния период.

Речният проект не е първият „набег“ на Кристо в Колорадо. През 1972 г. той реализира там „Завеса над долината“, опъвайки завеса от огнено-оранжев плат, която обаче бе раздрана от ветровете само часове след като бе монтирана.

"Завеса над долината"

1 коментар

  1. Не разбирам изкуството на този човек. Къде е естетиката в това, да опаковаш сгради като с амбалажна хартия, и да опъваш платнища над реки. И какъв е смисълът? Сигурно е много дълбок, но дори не ми е любопитно. Природата е красива само по себе си, стихиите са красиви, сградите – ако човекът се е постарал, са красиви. Представете си Тадж Махал опакован! Кощунство. С грозно и безсмилено начиние се е захванал Кристо, това е моето мнение.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*