Буря сред US метеоролозите: има ли климатични промени?

Не ви трябва синоптик, за да знаете накъде духа вятърът. Но американските синоптици, повечето от които виждат изменението на климата като естествен, цикличен феномен, са разделени по въпроса дали носят отговорност за това да образоват своите зрители относно връзката между човешката дейност и промените в климата на Земята.

Едва 19% от метеоролозите в САЩ виждат човешкото влияния като единствен двигател на промяната на климата, сочи проучване от 2011 г. Според някои, като например основателя на Weather Channel Джон Колман, това изобщо не е така.

„Това е най-голямата измама в историята“, пише Колман, един от първите метеоролозите, изразил публично съмненията си относно изменението на климата в своя блог през 2007 година. „Аз съм изумен, ужасен и силно засегнат от това. Глобалното затопляне – това е измама.“

Спорът за изменението на климата е разцепил Американското метеорологично общество, чиито членове са основен източник на американските новини за времето и климата. В последния си официален доклад, издаден през 2007 г., AMS признава, че глобалното затопляне се случва и че човешките дейности го засилват, особено горенето на изкопаеми горива и отделянето на въглероден диоксид, който затопля климата. Изследванията от 2007 г. насам само затвърждават констатациите, твърдят от AMS. Неговите членове, които не са съгласни с това, са в малцинство.

Ройтерс пък напомня, че повечето синоптици са учили метеорология – наука за това как земната атмосфера се държи в краткосрочен план – но малко от тях са учили науката за климата, която разглежда цялостната екосистема, от която времето е само малка част.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*