„Зелена“ соларна клетка е направена от… растения

На ръба между биологията и електрониката група учени казват, че са постигнали напредък при създаването на евтина слънчева клетка от… растения.

Нов доклад в „Scientific Reports“ описва подобрен метод за производство на електроенергия чрез „биофотоволтаик“ без нужда от сложно лабораторно оборудване, каквото беше необходимо по-рано. Изследователите казват, че специално проектирани химикали могат да се смесват със зелени растения, та дори и с окосена трева, за да се създаде фотоволтаичен материал чрез овладяване на процеса на фотосинтеза.

„Вземете тази торба химикали, смесете го с нещо зелено и боядисайте покрива“, казва изследователят от MIT Андреас Мершин, който е един от съавторите на доклада. Той си представя, че този вид евтини слънчеви клетки биха могли да се  използват от хората в развиващите се страни, които нямат достъп до електропреносна мрежа, за да си зареждат клетъчните телефони.

Напредъкът представлява 10000-кратно повишаване на ефективността спрямо предишните слънчеви клетки на растителна основа, но и тези клетки са далеч от практиката. Експерименталните соларни клетки, създадени по този процес, конвертират само 0,1% от слънчевата светлина в електричество. Това постижение би трябвало да се подобри поне десетократно, за да станат практични.

Учените от години се опитват да правят слънчеви клетки от онзи набор от молекули от растителните клетки, които извършват фотосинтезата. Процесът изисква използването на специализиран тънък филм и оптично оборудване. Генерираният ток пък е твърде малко.

Мершин е създал работеща соларна клетка с помощта на комбинация от нови материали, които изолират въпросните растителни молекули и образуват мрежа от малки наножички от цинков оксид, които пренасят тока. Те осигуряват структура за многослойна слънчева клетка, която може да се „отглежда“ при стайна температура върху различни гъвкави и евтини субстрати.

Все пак изследователите отбелязват редица предизвикателства пред тези „зелени“ слънчеви клетки, включително устойчивостта и ефективността. Но първоначалните тестове на тази нова техника предвещават обещаващи резултати за в бъдеще.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*