Водородна зарядна станция се задвижва от вятъра

Чрез изграждането на вятърни турбини за производство на енергия, която да захранва водородна зарядна станция за автомобили, едно малко селце в Лонг Айлънд се позиционира като лидер в областта на въглеродно неутралния транспорт.

Град Хемпстед в щата Ню Йорк, Лонг Айлънд, вече си има 40-метрова вятърна турбина, чиято задача е да превръща мощните ветрове от Атлантическия океан в друг вид енергия – тази на водорода. Турбината захранва станция за водород и природен газ, която пък е построена през 2009 г. Вятърната система може да генерира до 180 мегавата енергия годишно и осигурява спестявания в размер на 40 хиляди долара годишно – от енергия за създаване на водородно гориво.

За момента автомобилите с водороден двигател са съвсем малко. Очаква се обаче този вид коли да станат хит около 2015 г. Затова станцията в Лонг Айлънд засеа е привлекателна тестова площадка за изпробване на новия пазар на водородни автомобили.

Дотогава излишната енергия, произведена от вятърната турбина, която няма как да се използва за създаването на водород, ще се вкарва в електропреносната мрежа на Лонг Айлънд.

Измислянето на евтин и въглеродно-неутрален начин да се произвежда обилно количество водород за бъдещите коли с горивни клетки ще бъде от ключово значение за успеха на този вид превозни средства. Соларните станции за производството на водородно гориво вече са факт на няколко места по света, но не се радват на особен успех заради високите разходи за производство и слабото търсене.

Не че вятърните станции за водородно гориво са евтини. Турбината в Лонг Айлънд струва 615 хиляди долара. Те идват от грант на американското министерство на енергетиката в размер на 4,6 милиона щатски долара, предвидени за редица проекти за чиста енергия. Самата станция за водородно гориво и природен газ струва 2,2 милиона щатски долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*