Вкусна храна расте в градина от пластмасови отпадъци в Етиопия

В много части на Етиопия глинените гърнета, които отдавна се използват за пренасяне на вода, вече са заменени с пластмасови туби, които облекчават товара на хората, носещи водата. Но често пъти тези туби се оказват изхвърлени из полетата, замърсявайки и загрозявайки пейзажа.

В едно от селата обаче пластмасовите туби са се радват на нов живот като колоритна, функционална скулптура, в която расте… вкусна храна.

Художникът Кебреб Демеке е създал “Климат + / -” в сътрудничество с жителите на село Харла. Пет-метровият куб от преплетени пръчки е покрит предимно със стари, неизползвани туби, събрани от местни семейства, и няколко традиционни глинени съдове, разпръснати сред тях.

Ядливи растения, типични за региона на Харла, както и други подходящи за климата в района растения, се отглеждат в тези контейнери. Това се случва в двора на местното училище. Грижата за изобретението се пада на местния еко-клуб. Демеке също така планира да организира семинар за разработване на нови, по-лесни за носене глинени съдове за вода.

Климат + / -” е инсталация за използването на нещо негативно, така че да се намери нещо позитивно”, казва Демеке. ”Когато тубите просто се изхвърлят, това е разрушително за околната среда. Но всичко разрушително може да се използва за нещо градивно”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*