САЩ изисква фирмите да разкриват химията, използвана при фракинг

Компаниите ще трябва и да гарантират, че отпадъчните води от фракинга няма да изтичат в околната среда

Добивът на шистов газ не е съвсем безопасен за околната среда и това се потвърждава от ново решение на правителството на САЩ, което ще изисква фирмите, добиващи газ по този метод, да разкриват какви химикали използват при хидравличния фракинг по време на работа из обществени терени. Това предвижда проектонаредба, разработена от вътрешното министерство.

Президентът Барак Обама обеща по време на реч миналата седмица, че правителството ще разработи “пътна карта” за отговорно производство на природен газ и ще гарантира пълното въвеждане на нови правила, за да се гарантира, че сондажите не застрашават околната среда.

Компаниите ще бъдат задължени да разкриват “пълната гама химически елементи на всички използвани материали” при фракинг флуидите.

Индустрията се противопостави на всяко правило, което би могло да принуди компаниите да разкриват химикалите, използвани при фракинга. Това е процес, при който вода и химикали се вкарват под налягане в пукнатини дълбоко под земята, за да се освободи наличният нефт и природен газ, скрит в шуплите на скалните образувания. Фракинг технологията позволи на много компании да натрупат богатство от скритите резерви на природен газ, но критиците казват, че процедурата замърсява водата и въздуха.

Предложените правила ще изискват също така фирмите да гарантират стабилността на подземните кухини, от които извличат газ, както и да гарантират, че отпадъчните води от фракинга няма да изтичат в околната среда.

Засега вътрешното министерство не е определило в какъв срок ще въведе в сила новата наредба. При всички положения авторите му настояват, че ще се вслушат в обществените настроения преди финализиране на нормативната уредба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*