Зелена търсачка дарява 1 милион долара за тропическите гори

Ecosia.org – зелена търсачка, която генерира дарения чрез рекламни кликове – постигна невероятните 1 милион долара дарения за помощ за програми за защита на тропическите гори.

Ecosia стартира през декември 2009 г. и работи чрез доставяне на резултати от Yahoo Search и Bing и спонсорирани реклами. Когато потребителят кликне върху спонсорирана връзка, компанията плаща на Bing и Yahoo, които след това плащат на Ecosia. Ecosia дарява 80 процента от постъпленията си на WWF за програмата за опазване на природата в тропическите гори на Амазонка, по-специално в района на Тумукумаке в северната част на Бразилия. Това е дом на около 14% от всички земноводни видове и около 54% от всички видове птици в Амазонка. Там живеят и големи популации от най-малко осем застрашени вида, включително ягуара.

Всяко кликване се равнява само на няколко цента. Въпреки това само през първата си година сайтът генерира над 160 хиляди долара от дарения. Сега, след малко повече от две години, тези центове се натрупаха до $1 милион. За скептиците Ecosia поддържа списък на даренията и разписки за всички разходи, така че може да докаже откъде идват парите и къде отиват.

Освен всичко друго зелената търсачка работи с минимални вредни емисии, защото работи на сървъри, захранвани с електричество от Greenpeace Energy – – енергия, която в момента се генерира 99% от ВЕЦ и 1% от вятърни мощности.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*