iBamboo от рециклирана пластмаса използва нулева електроенергия

 Хем ще е активно усилие за премахване на пластмасата, хем ще е по-траен и по-малко податлив на повреда

Когато за първи път се разчу за концепцията за iBamboo – високоговорител за iPhone – мнозина се съгласиха, че това е най-устойчивото решение за увеличаване на звука, идващ от един iPhone. В края на краищата това е само една пръчка от бамбук – един от най-бързо растящите и устойчиви материали от дърво, които могат да се намерят. Идеята бе приветствана от потребителите. Сега iBamboo се “разширява” с други материали. Дали е все още така устойчив?

Създателят на iBamboo е потърсил начин да направи същия модел – със същия размер и дори същата форма, като бамбуковата версия – но от рециклирана пластмаса. Този ход се базира на на потребителските искания за пластмасова версия. Пластмасата, както знаем, не е толкова устойчива като бамбука и макар че рециклираната пластмаса намалява вредите върху околната среда, вероятно не може да се мери по екологичност с бамбука. Все пак използването на рециклирана пластмаса си има своите плюсове.

На сайта на iBamboo пише: “Пластмасовият iBamboo ще се понрави на по-различна ниша. На първо място той ще бъде едно активно усилие за премахване на пластмасата, чието разграждане в околната среда отнема хиляди години. Второ, пластмасовият iBamboo би бил по-подходящ за хора, които биха искали да се наслаждават на музиката в по-екстремни условия, тъй като пластмасовата версия ще бъде по-трайна и по-малко податлива на повреда или дефект. Ще носи същата търговска марка и ще има нулева консумация на електричество и ще е достъпна в прозрачен и плътен цвят”.

Макар че тази версия ще има по-висок въглероден отпечатък от бамбуковата, тя все пак ще бъде по-екологична в сравнение с много други възможности. Най-хубаво би било, ако се прави от рециклирани пластмаси, събрани от морското дъно, коментират еколозите.

Според списание Gizmag, “оригиналът на iBamboo носи топлина и характер на звука, генериран от iPhone, което го прави добър избор за джаз, фолк, софт рок и класическа музика. Новият градски модел е малко по-различен. Пластмасовата версия има “по-остър” звук, което го прави по-подходящ за музика с остра перкусия”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*