ЕС ще кове стандарти за електромобилите

Всички страни членки на Европейския съюз са единодушни, че ЕС трябва да ускори процеса на стандартизиране на електрическите автомобили. От органите на ЕС се очаква да изиграят водеща роля в изготвянето на проект за стратегия, което ще помогне да се избегнат редица пречки, забавящи по-нататъшното развитие на сектора.

По време на неформална среща на европейските министри, отговорни за конкуренцията, Мигел Себастиан, испанският министър на икономиката, посочи, че следването на една обща европейска стратегия няма да коства никакви пари. Обратното обаче – липсата на единна и координирана стратегия – ще коства адски много на бранша. Ще излезе много скъпо, ако на по-късен етап се наложи различните играчи да променят параметрите на производствените си платформи, както и да адаптират моделите си.

Искаме да правим нещата правилно от самото начало“, посочи Себастиан.

Еврокомисията вече подготвя инструкции за стандартизация на електрическите автомобили, посочи Хайнц Зурек, генералният директор на ЕК по въпросите на индустрията и предприятията. Инструкциите ще бъдат задължителни за целия сектор.

Стандартизацията би трябвало да насърчи и производителите на базови компоненти за електрическите возила, като например батерии. Въвеждането на Евроконектор – универсален интерфейс за включване на електромобилите към електрическата мрежа – ще позволи на потребителите да могат да презареждат батериите на колите си във всички страни от ЕС.

ЕК ще работи и за създаването на стимули за покупката на електро-автомобили, като крайното решение по този въпрос ще се вземе от самите страни членки.

С описаните мерки ЕС се надява да преодолее затрудненията, произтичащи от бума на електромобилите в пакта. Един от тях е разнообразието от различни системи за зареждане при сега наличните на пазара 92 модела. Друг казус е високата цена на батериите, които могат да струват от 6000 до 16000 евро.

Министрите са на мнение, че има доста мерки, с които може да се стимулира закупуването на електрически автомобили. Сред тях са предлагането на по-добри условия за паркиране, въвеждането на известни данъчни облекчения и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*