Cree: светодиодите са не само по-ефективни, но и като цяло по-добри

Производителят на светодиодно осветление Cree обяви пускането на нов компонент за LED осветление, което ще доведе до значителен спад на цените на този род техника, но компанията настоява браншът да осъзнае, че само ниските цени няма да превърнат LED осветлението в масов продукт, както им се иска.

От компанията заявиха, че най-новата им крушка XT-E White LED осигурява „върха на сладоледа“ в индустрията – 162 лумена на ват при стайна температура. Увеличаването на ценовата ефективност на светодиодите ще доведе до намаляване на разходите с около 25% при търговията на дребно, каза продуктовият маркетинг мениджър Пол Шнайт.

Това е значително, като се има предвид, че LED осветлението има по-високи първоначални разходи в сравнение с по-утвърдените продукти. Според Шнайт обаче фокусът на индустрията само върху покупната цена е погрешен. Вместо това компаниите за осветление трябва да се съсредоточат върху целия набор от функции, които светодиодите предлагат и с които се отличават от другите технологии. Това включва предимства като по-дълъг живот, по-ниска консумация на енергия, по-гъвкав дизайн, по-добър контрол на затъмняването или мрежово-управлявани светодиоди.

Всеки се опитва в краткосрочен план да остърже от разходите колкото може повече, но те жертват всички хубави неща, защото си мислят, че най-важно е да стигнем до магическата цена“, смята специалистът. „Ние настояваме, че това не е правилният път.“

Намаляването обаче се случва, тъй като компаниите за осветление се опитват да настъпят на пазара с новите си продукти. Например „ненасочената“ LED крушка на GE, която дебютира миналата година за 50 долара, сега се продава онлайн по 30 долара. Крушката на GE е с ново поколение светодиоди, проектирани с достатъчно яркост и функции за разпръскване на светлината. Факт е, че при подобна цена компактните флуоресцентните лампи и крушките с нажежаема жичка все още имат значително ценово предимство. Индустриалните анализатори обаче очакват, че светодиодите ще будят все по-голям интерес и скоро ще станат по-масови, за сметка на ниски маржове за производителите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*