Google е най-зелена ИТ компания, според Грийнпийс

Грийнпийс избра Google за най-зелена ИТ компания за тази година, поставяйки технологичния гигант на върха на тазгодишната си класация на екологичните ИТ фирми.

Класацията, съдържаща 21 технологични компании, се основава на усилията им да използват възобновяеми енергийни източници, да намаляват негативното си въздействие върху околната среда и да насърчават подобна промяна в цялата индустрия. Всяка компания е класирана по няколко показателя като отношение към климатичните решения, консумиране на енергия, политическа защита и т.н.

Google е на първо място тази година въз основа на сериозните й усилия да използва възобновяема енергия за захранване на сървърите си, а също и заради политическото застъпничество в рамките ИТ индустрията. Google, Cisco и Dell използват около 20 процента възобновяема енергия, което ги поставя начело на общото класиране и ги прави лидери в категорията „енергийно влияние“.

Softbank, една японска компания, която е нова за класацията на Грийнпийс, получи най-висок резултат за политическо застъпничество заради лидерството си в борбата за повече възобновяема енергия след ядрената катастрофа във Фукушима. Fujitsu, Ericsson и Cisco водят класацията при климатичните решения заради подробното си отчитане на това как техните технологии помагат за намаляване на въглеродните емисии.

Е, Грийнпийс няма да е Грийнпийс, ако не размаха пръст на някого. Организацията изразява тревога относно това, че повечето ИТ компании не са достатъчно ангажирани с каузата за „изчистване“ на собствената си дейност, а още по-малко с насърчаване на екологичното поведение в сектора като цяло. Поради това прави силно впечатление, че от класацията липсват някои големи имена – Apple и Facebook.

Грийнпийс не е включила Apple, тъй като „не демонстрира лидерство и не е избрала да следва пазарна политика, водеща до енергийно ефективни ИТ решения, каквито предлагат много от нейните конкуренти, въпреки рекордните си печалби и големите парични резерви“. Facebook не е включена по подобни причини, но организацията казва, че те ще бъдат добавени следващата година поради неотдавнашното изявление, че работят върху конкретни цели за използване на възобновяеми енергийни източници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*