Google ще променя архитектурата на процесора, за да пести енергия

Финансирани от компанията учени търсят начини да “приспят“ части от компютъра, докато други остават активни
Финансирани от Google учени търсят начини да “приспят“ части от компютъра, докато други остават активни

Google разширява партньорските си отношения с университети в САЩ, обявявайки първите фокусирани премии за изследвания на обща стойност 5,7 милиона щатски долара. От 12-те изследователски проекта, получили финансиране, два са свързани с околната среда, съобщи блогът на компанията.

Така например, университетите на Вашингтон и Лос Анджелис работят по проект за използване на мобилни телефони за събиране на данни за околната среда и за контрол на здравето.

Най-голямата от безвъзмездните помощи, на стойност 1 милион щатски долара за две години с възможност за допълнително финансиране от $500,000 за третата година, отива за изследователите от университетите Рутгерс, Мичиган и Вирджиния, които работят по теми за енергийна ефективност на компютрите.

Учените, финансирани от Google, търсят начини да “приспят“ части от компютъра, докато други остават активни. Цялата информация в сървърната памет обаче, независимо дали тя е активна или не, трябва да бъде незабавно достъпна.

Това е сложно да се постигне с настоящите компютърни технологии, тъй като всички данни се обработват по заявка от контролера на паметта в централния процесор (CPU). Ако процесорът е заспал, няма да има достъп до данните. Проектът цели да препроектира процесора, за да осигури отделно захранване на контролера на паметта.

Центровете за данни трябва да се изграждат така, че да отговорят и на най-високите очаквания за търсене. В по-голяма част от времето обаче те работят с 20-50% от капацитета си, пояснява Рикардо Бианчини от Рютгерс. Сървърите в тези центрове консумират приблизително едно и също количество енергия, независимо дали тяхното натоварване е ниско или високо.

Проектът, финансиран от Google, ще има за цел да намали потреблението на енергия от центъра за данни с 40-50%.

Миналата година Google разкри подробности за своята супер секретна сървърна архитектура по време на среща за енергийна ефективност на центровете за данни. От доста време компанията прави всичко възможно да повиши енергийната ефективност на своите дейта центрове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*