Завод превръща плодови и зеленчукови отпадъци в гориво за автомобили

Изследователи от института Фраунхофер са разработили пилотен завод, където ферментират отпадъци от плодове и зеленчуци от близките зеленчукови борси и пазари, кафенета и заведения за столово хранене. В резултат се получава метан, който може да се използва за гориво за превозни средства.

Като се има предвид повишаването на цените на петрола през последните години, много шофьори се насочват към коли на природен газ. Но подобно на нефта и природният газ е изкопаемо гориво и е ограничен ресурс. А и цената му също се е увеличила през последните години. Разработката на Фраунхофер осигурява алтернативен начин за добиване на природен газ – не от резервите на Земята, а от отпадъци от плодове и зеленчуци.

Пилотният завод е част от проекта ETAMAX и е изграден в непосредствена близост до зеленчуковата борса на Щутгарт. Заводът трябва да започне експлоатация през следващите няколко месеца. Той ще генерира метан с помощта на различни микроорганизми, които действат върху хранителните отпадъци чрез двуетапен храносмилателния процес, който трае само няколко дни.

Отпадъците съдържат много вода и имат много ниско съдържание на лигноцелулоза, така че са много подходящи за бърза ферментация“, казва инж. д-р Урсула Шлисман, ръководител на отдела за интерфейсно инженерство и биотехнологии в института Фраунхофер.

Тъй като микроорганизмите се нуждаят от постоянни условия, за да функционират, а отпадъците могат да се различават по състав – някой ден има висок процент на киселинни цитрусови плодове, друг ден преобладават череши, сливи или маруля – то изследователите трябва да коригират рН стойността чрез управление на субстрата. „Ние държим отпадъците в няколко цистерни за съхранение, където се изчисляват автоматично редица параметри – включително стойността на рН. Специално разработена система за управление определя точно колко литра отпадъци от кои контейнери трябва да се смесят, за да се захранят микроорганизмите,“ обяснява Шлисман.

Подпомагайки ползите за околната среда от новия завод, всичко, който той генерира, може да бъде използвано, включително течният филтрат и утаечните остатъци, които не могат да бъдат разградени от микроорганизмите. Филтратът, който съдържа азот и фосфор, се използва като хранителна среда за отглеждане на водорасли в рамките на втори проект в Ройтлинген. И докато две трети от биогаза, произведен в Щутгарт, е метан, то около 30% представлява въглероден двуокис, който се използва за култивиране на водораслите. Междувременно утаечните остатъци се изпращат до института Пол Шерер в Швейцария и Технологичния институт на Карлсруе, където се превръща в метан.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*