Пощенските служби в Германия ще „осребряват“ електронни отпадъци

Мобилните телефони и персоналните компютри до голяма степен иззеха бизнеса на пощенската служба. Личните писма и корпоративната поща вече са почти изцяло заменени от цифровите комуникации.

Но пощенската служба в Германия може да се окаже по-хитра от тези в други страни – и да забогатее от това, което на пръв поглед изглежда тотална загуба. Немската пощенска служба планира да направи добър бизнес чрез… събиране на стари мобилни телефони, битови електронни устройства, употребени принтерни касети, както и всякакви други електронни отпадъци, достатъчно малки, за да се поберат в кутия с размер A4 (размера на лист стандартна хартия).

Злато, сребро, мед и десетки други ценни суровини са скрити във всяко електронно устройство – богатства, които чакат да бъдат „ограбени“. ALBA – фирмата, която ще рециклира отпадъците от електроника – е преценила, че може да рециклира до 80% от материалите в старата електроника. От компанията се надяват да получават по 10 000 „писма“ на месец, пълни с употребени електронни устройства, които иначе биха се озовали на сметищата, биха били изгорени или запокитени на дъното на някое чекмедже.

Германците ще могат да изтеглят от интернет пощенска марка за платени пощенски разходи – от сайта на немската пощенска служба. Това ще им гарантира, че изпращането на „писмото“ е безплатно. Имайки марка, всяка „пратка“ може да бъде пусната във всяка пощенска кутия – и ще бъдат изпратена до съоръженията за рециклиране на ALBA.

Проектът, наречен „Electroreturn“, ще тече в продължение на една година. След това пощенската служба ще прецени дали е успешен и дали може да бъде продължен. Ако бъдат събрани около 83 милиона стари мобилни телефона – които са извън употреба, но все още не са изхвърлени или върнати за рециклиране – проектът може да се окаже полезен и да бъде подновен.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*