ООН: до 85% от е-отпадъците в Африка идват от самата Африка

Контролирането на износа на отпадъци от електрическо и електронно оборудване от богатите нации няма да реши проблема на Африка

Миналия петък Програмата за е-отпадъците в Африка при Базелската конвенция на ООН отчете своите констатации от изследване, проведено в пет страни в Западна Африка (Бенин, Кот д’Ивоар, Гана, Либерия и Нигерия) през последните три години. В доклада се изтъква, че бедните африкански страни са не просто безпомощни, неволни жертви на е-отпадъците от богатите страни. Африка, точно както и останалата част на света, е „катапултирана“ в информационната ера: в сравнение с преди десет години днес десет пъти повече африканци имат персонални компютри, а сто пъти повече са тези, които имат мобилни телефони.

Ето някои цифри от доклада:

30% от използваното електрическо и електронно оборудване, внесено в Гана през 2009 г., е определено като нефункциониращо (т.е. следва да се определя като е-отпадъци). Половината от този обел е ремонтиран на място и продаден на потребителите, а другата половина е дефинирана от ООН като „непоправимо“.

Неясно остава колко от останалия обем внесено електрическо и електронно оборудване е функционирало в продължение на разумен период от време, след като е било продадено. Това така наречено „близо до края на живота си“ оборудване може да е друг основен източник на е-отпадъци, внасяно в африканските страни от Запада като работещо оборудване, което обаче се превръща в е-отпадъци в относително кратък период от време. Въпреки това се предполага, че през 2010 г. между 50 – 85% от електронните отпадъци в страната са генерирани чрез потреблението на нови или използвани ЕЕО с добро качество и разумна продължителност на живота. За петте избрани западноафриканските държави това означава между 650 000 и 1 000 000 тона е-отпадъци, генерирани годишно.

Контролирането на износа на отпадъци от електрическо и електронно оборудване от богатите нации няма да реши проблема на Африка с отпадъците. Вместо това е нужно да наблегнем на повторното използване, поправката и намирането на нов живот за старото оборудване, призовават от еко-блога TreeHugger.com.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*