Фирма превръща въглищата в природен газ

GreatPoint Energy е името на една смела фирма, която се е заела да изгради първия мащабен завод за превръщане на въглища в природен газ в Китай.

Според Wall Street Journal, китайската Wanxiang Holdings ще инвестира 420 млн. долара в масачузетската фирма GreatPoint Energy – най-голямата капиталова инвестиция на китайска фирма в съвместно предприятие с американско участие. Wanxiang ще финансира изграждането на централата, която ще превръща въглища в природен газ. Първата фаза на проекта следва да бъде завършена до 2015 г., според вестника.

Проектът, по който компанията е работила в продължение на години, ще използва процес на третиране на въглищата с висока температура и пара в газификатор, за да го превърне в природен газ. Въглеродният диоксид и другите замърсители на въздуха като живак, които традиционно се отделят при подобен процес, биват улавяни, а не освобождавани във въздуха, което прави горенето на получения продукт значително по-чисто от изгарянето на въглища.

Сделката е истински пробив за GreatPoint Energy, която е основана в средата на 2000 г. и беше подкрепена от рискови инвеститори в момент, когато много компании за рисков капитал се насочиха отвъд традиционните области на информационните технологии и науките за живота. Въпреки, че тогава привлече $150 млн. за разработване и тестване на технологията си, фирмата не можа да намери финансиране, което да й помогне да комерсиализира технологията си. Подобна липса на инвестиции, наречена „Долината на смъртта“, попречи на много „зелени“ нови компании да комерсиализират технологиите си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*