Кантина се бори с отпадъците от храна

Хранителните отпадъци не са проблем, който често да се свързва с военните или с ветераните, но една мрежа от кафенета и кетъринг съоръжения за ветерани в САЩ е решена да се бори именно с него.

Кантината на ветераните в САЩ си е поставила за цел да намали хранителните отпадъци, тъй като изпраща на сметището близо 300 000 килограма храна всяка година. Намерението е това да се постигне чрез рециклиране на използвано олио за готвене и чрез компостиране.

Кантината поддържа около 180 кафенета в САЩ и Пуерто Рико. Наскоро тя е завършила тестов период за изпробване на новата идея.

Първият тест е включвал програма за рециклиране на използваното олио – в периода до 19 януари. Резултатите още не са окончателно готови, но вече е ясно, че по приложената схема кантината може да рециклира над 200 000 килограма олио за готвене всяка година. Тази програма има и един положителен страничен ефект – сигурността за кухненския екип, тъй като обоудването за събиране на отработелното олио намалява човешкия контакт с горещата течност.

Що се касае до компостирането, при теста, проведен от 19 декември до края на януари е установено, че близо 15 килограма кухненски отпадъци се компостират в едно кафене всяка седмица. Очаква се тази програма да се въведе поетапно във всички кафенета.

Други програми на веригата от кафенета на ветераните предвиждат използването на хартиени чаши, които могат да се рециклират, вместо стиропорени, продажба на хартиени торбички, замяна на хартиените книги с инструкции за работа с оборудването и процедурите с онлайн-наръчници и т.н.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*