Турция – следващият „зелен“ център на Европа?

Може би Турция ще е следващото най-горещо „зелено“ място на Европа? Анкета сред читателите на еко-ориентирания сайт CleanTech показва, че мнозина споделят това виждане.

България, Турция, Кипър, Румъния и Унгария са страните, предложени за гласуване в анкетата като потенциални бъдещи зелени центрове на Европа.

40% от отговорилите са посочили, че очакват Турция да постигне най-силно развитие в еко-направлението. Причината – огромните й вятърни и геотермални ресурси.

Второто в класацията предложение е събрало в пъти по-малко гласове – едва 13%. Толкова са хората, посочили, че е възможно следващият зелен център на Европа да стане България. Силната страна на нашата държава, според гласувалите, е очакваният огромен ръст на производството на енергия чрез вятърни турбини. Предвижда се този растеж да се измерва в няколко десетки пъти.

Един от всеки десет гласували очаква Унгария да демонстрира най-силно екологично развитие заради геотермалния си потенциал. 9% пък виждат Кипър като следващото най-горещо „зелено“ място на стария континент – енергийната ефективност там все повече става обект на внимание.

Скромни 4% имат очаквания към Румъния – не „заради“, а въпреки проблемите й с електроразпределителните мрежи.

24% от участвалите в анкетата са гласували с дълбоко съдържателния отговор „не зная“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*