Уелският принц инвестира в зелена новостартираща фирма

Джейкъб Ротчайлд
Джейкъб Ротчайлд

Главният финансист и уредник на частните имоти на уелския принц – Джейкъб Ротчайлд – е сред група инвеститори, които планират да вложат повече от 65 млн. лири в новостартирала фирма за чисти технологии, фокусирана върху производство на енергия от органични отпадъци.

Новата компания Tamar Energy ще разработи мрежа от над 40 завода за анаеробно разлагане, които да генерират 100 мегавата „зелена“ електроенергия през следващите пет години.

Анаеробното разлагане е превръщането на органичните отпадъци в биогаз чрез бактерии. Богатият на метан биогаз може да се използва в който и да е местен завод, захранвайки генератори за производство на електроенергия, или да бъде вкаран в газопреносната мрежа.

Според доклад, публикуван през септември миналата година от консултанти в областта на зелената енергия, вече има 214 съоръжения за анаеробно разграждане във Великобритания с обща генераторна мощност 170 MW.

„Тази инвестиция показва, че има големи възможности за бизнес чрез тази технология, създавайки на топлинна и електрическа енергия за захранване на домовете и бизнеса и намалявайки количеството на органичните отпадъци, които иначе биха отишли да гният в депата,“ коментира главният секретар по околната среда Каролин Шпелман.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*