Екологично улично осветление имитира листата на манго

Дизайнерът Адам Миклошки се прочу с красивия дизайн на лампи са улично осветление в Индия. Имитирайки структурата на стеблото и формата на листата на манго, тези лампи улавят не само слънчевата светлина, но и дъжда, използвайки и двата източника за захранване с енергия.

На върховете на листата има соларни клетки за използване в слънчеви дни. В същото време когато вали, фуниевидната форма на „листата“ канализира водата, която се влива в „стеблото“. Там една турбина се задвижва от водата и генерира енергия за лампите.

В Индия, обяснява дизайнерът, поради мусонния климат има много валежи, които могат да се използват лесно. Броят на слънчевите часове след дъждовния сезон пък е много висок. „Впрягането на силата на слънцето и дъжда представлява основата на моята концепция. За да избера подходящата фигура, аз използвах листа и филизи на растения. Листата са изключително важни за отводняването. Счита се, че формата на манговите листа е най-благоприятна по отношение на функционалност, форма, а също и културна история. В горната част на листото е подходящо да се инсталират слънчеви клетки, а за събиране на вода дръжката може да отклони падналия дъжд. Светодиодите се захранват от акумулаторни батерии.“

Един интересен въпрос е какво се случва с водата, след като премине по „стеблото“. Тези лампи биха били по-малко привлекателна алтернатива, ако трябва да станат част от една сложна дренажна система, казва авторът. Според него би било достатъчно да има отвор в основата на стълба, за да може водата да се излее. Светодиодните крушки са добър избор за свеждане до минимум на консумацията на енергия, затова дизайнерът предлага презареждащи се батерии, които да се съхраняват някъде в стълба.

Общо взето концептуалният дизайн е красив и елегантен, използвайки биомимикрията, както в същото време е интересен заради практическото използване както на слънчева, така и на водната енергия за осветление на улиците. „Максимизирайки два естествени елементи, а не само един, за захранване на осветлението е чудесен начин да се гарантира, че този дизайн е подходящ за места с променливо време – и че ще работи без значение дали вали, или пече“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*