Британските автопаркове от електрически ванове получават до 8000 лири

Vito E-Cell, един от седемте одобрени за държавно съ-финансиране модела

Британското правителство определи седем модела електрически микробуси, които имат право на отстъпка в размер до 8000 лири като част от грантова схема за насърчаване на хибридните и електрическите ванове. В допълнение към субсидията схемата позволява на бизнеса да си върне пълния размер на ДДС според документацията на покупката, при това за всеки електрически ван, заявиха транспортният секретар Жустин Грининг и министърът на бизнеса Марк Приск.

Vito E-Cell, един от седемте одобрени за държавно съ-финансиране модела

За да отговаря на изискванията за схемата, моделите трябва да отделят по-малко от 75 г/км CO2, да могат да изминават най-малко 60 мили между две станции за презареждане – или 10 мили в електрически режим за хибридните ванове – да достигат скорост от над петдесет мили в час и да отговарят на европейските стандарти за безопасност.

Освен да се възползват от намалените разходи за зареждане на гориво, електрическите ванове са освободени от корпоративен данък автомобили, а също така получават 100% намаление на такса „задръствания“ в Лондон, което ги прави привлекателен избор за автопарковете на много предприятия. Според най-новите данни, при правило използване електрическите превозни средства могат да спестят на едно предприятие до 700 лири годишно на превозно средство – в сравнение с дизелови алтернативи.

„Вановете са от съществено значение за доброто функциониране на толкова много предприятия и могат да допринесат изключително много за икономиката на Великобритания“, се казва в изявление на министрите.

Определени са седем различни модела, които отговарят на изискванията за грантове по новата схема. Сред тях са Azure Dynamics Ford Transit Connect Electric, Mercedes-Benz Vito E-CELL, Renault Kangoo Z.E. и др., както и Smith Electric Edison – варианти SE2 и SE3. Италаинският производител Faam с неговите Ecomile и Jolly 2000 ще бъдат включени в схемата през март, а а отстъпките за Mia U на Mia-electric ще станат факт от май. Очаква се включването и на други модели.

Около 300 милиона лири е заделило правителството за грантовата схема. През 2011 година по тази програма за насърчаване на електрическите коли са били продадени 1 052 автомобила, което е оползотворило едва 5,26 милиона лири от общия бюджет от 250 милиона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*