Зелената икономика на фокус при срещата на върха „Рио+20”

Зелената икономика в контекста на устойчивото развитие ще е сред фокусните теми по време на конференцията на ООН за устойчиво развитие, която ще се проведе в Рио де Жанейро на 20-22-ри юни с участието на държавните глави и официални представители на страните- членки. Вече тече усилена подготовка на форума на национално и регионално ниво – www.uncsd2012.org. Целта на срещата е да осигури обновяване на политическите задължения за устойчиво развитие, поставяне на нови цели, определяне на постигнатия напредък и ангажиментите, които са останалите неизпълнени.

Друга централна тема на форума ще бъде изкореняване на бедността и институционална рамка за устойчиво развитие.

В подготовката на ООН са включени Изпълнителния комитет по икономически и социални дейности на Общността, Групата за развитие на ООН и Групата за управление на околната среда.

През 2012 г. се навършват 20 г. от първата среща на върха по въпросите на околната среда, проведена в Рио де Жанейро, Бразилия, когато се подписват три конвенции – Конвенция на ООН за биологичното разнообразие, рамковата Конвенция на ООН по изменението на климата и Конвенция на ООН за борба с опустиняването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*