Еколози внесоха в НС подписка срещу шистовия газ и подземното складиране на СО2

Природозащитници внесоха в петък в парламента 52 000 подписа срещу технологията „хидравличен удар“ за добив на шистов газ и срещу улавянето и съхранението на въглероден двуокис в земните недра, съобщи mediapool.bg. Забрана за въпросната технология бе гласувана от Народното събрание в началото на февруари.

Технология хидрофракинг, при която с налягане над 20 атмосфери се разбират скалните пластове за търсене на природен газ, бе забранена през януари от парламента, но според учени от БАН тя засяга и конвенционалните проучвания за този вид суровина.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви преди време, че парламентарна комисия ще проучва в следващите шест месеца отново наложения мораториум.

До края на годината се очаква и Европейската комисия да излезе с единно становище по спорната технология, която е забранена и във Франция, но в САЩ предизвика революция в добива на природен газ и доведе до сериозен спад в цените на суровината.

2 коментара

  1. До господина аколог – може да си завре мнението в гъза – след като толкова ака по нета, значи има място и за едно посредствено и тъпо,
    злобно мнение!!! 🙂

  2. „ако лази-те “ не им ли свършита „идеите“ ?… и се чудя какво ги прави толкова компетентни във всичко освен „бонусите“ на Северномонголската империя….както винаги ….жалко за наивните идеалисти сред тях.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*