Алтернативи без фреон се „подгряват“ в борбата с пожарите

HFC, хидрофлуорокарбоновото съединение, станало известно с популярното нарицателно „фреон“, представлява газ, който допринася сериозно за глобалното затопляне. Използването му обаче е доста масово – той намира приложени в хладилници, климатици, дезодоранти и различни аерозоли, както и системи за потискане на огъня, които се използват в борбата с пожарите.

Борбата с огъня – потушаването чрез специфични материали, съдържащи HFC, се оказва един от най-големите източници на вредния газ. Това разкрива ново проучване, публикувано от Джордж Диер от Kyoto Publishing. Изследването се спира на въздействието на фреона върху околната среда и потенциалните алтернативи, които са напълно екологични.

Изводите от проучването би могло да се посрещнат с известна доза скептицизъм, ако не и негативизъм, от онези, чиято работа касае най-пряко – ангажираните в борбата с огъня. Но вместо това ето, че те признават необходимостта от справяне с проблема.

Tyco Fire Suppression & Building Products – компания, специализирана в производството на системи за потискане на огъня, смята, че цялата индустрия трябва да загърби HFC продуктите и да се насочи към алтернативи, които не съдържат опасния газ. Директорът по пазарните проучвания Том Гилмор и маркетинг директорът Стив Хансен казват, че компанията дори се опитва да обучава хората и да насърчи по-скорошното приемане на ново законодателство, което да забрани използването на HFC в продуктите за борба с огъня.

Милиони тонове от опасното вещество се изразходват ежегодно при борбата с пожарите. Само Tyco всяка година изкарва над 100 тона от този газ и то само от един от заводите си, като се има предвид, че фирмата изобщо не е сред най-големите в бранша.

Подобна ситуация като сегашната вече е била факт веднъж в миналото – става дума за Halon 1301, газообразен материал за потискане на огъня, доминирал в пожарогасителната индустрия до 1960, но забранен с т. нар. „протокол от Монреал“, защото е идентифициран като виновник за изтъняването на озоновия слой. Тогава HFC заменя Halon 1301, обяснява Гилмор. Новият газ бързо се налага, защото лесно се произвежда и съхранява, а и е относително евтин. Днес обаче се знае, че и той има значителен негативен ефект върху околната среда.

Алтернативите на HFC са разнообразни. Някои включват инертни газове, три от които вече се използват от някои производители. Tyco например произвежда продукт на име INERGEN, който се състои от 50% азот, 40% аргон и 10 въглероден двуокис. Според Гилмор, тези газове нямат принос за глобалното затопляне. Те имат „нулев атмосферен живот“.

Други алтернативи включват химически агенти като флуорокетоните. Такива материали се продават от шест дистрибутора по света, като Tyco, Siemens и UTC. Тези материали имат известен недостатък в сравнение с HFC, защото не са толкова ефективни.

Една от най-добрите алтернативи са системите за гасене чрез водна мъгла. Те са напълно екологични, неотровни и в същото време с малко остатъчна вода. Удобни са за използване при малки пожари като например в машинно отделение на кораб или при малък пожар в автомобил.

Според Гилмор, „протоколът от Монреал“ е свършил чудесна работа, а страните, които са го изготвили, сега трябва да седнат на масата отново и да се справят с новото предизвикателство. Освен това е нужно и известно усилие, за да се образоват потребителите. Те трябва да научат за ползите от продуктите, които не съдържат фреон.

Един пример за това как може да се популяризира идеята е решението на Coca-Cola и партньорите й да използват машини за напитки, чиито охладителни системи не съдържат фреон. Очаква се това решение на компанията да намали отделянето на вредни газове с 99%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*